Generell användning och skötsel

Precis som din bil och dina kläder behöver tvättas då och då, behöver dina silversmycken skötas om för att hålla sig fina. Förvara dina smycken i ett torrt och mörkt utrymme (helst inte i badrummet). Det bästa sätter är att använda dina silversmycken, då blir det en naturlig och kontinuerlig nötning genom användandet.

Torka av smycket med putsduk efter varje användning så att det blir rent från smink, hudfett och avgaser etc. För att undvika att dina smycken utsätts för onödigt slitage bör du ta av dig smyckena vid bad, disk och trädgårdsarbete osv. Undvik även att sova med smyckena på eftersom de då utsätts för onödigt hårt slitage. Ingen metall, varken silver eller guld, mår bra av salt- eller klorerat vatten.

Rengör eller använd dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre.

Silver reagerar helt naturligt med syre och svavel i luften, vilket gör att silversmycken efter ett tag får en mörk beläggning. Detta kallas att silver oxiderar. Oxidationen påskyndas när dina silversmycken kommer i kontakt med bland annat:

  • Hårfärgningsmedel
  • Hårspray, bodylotion, sololja, etc
  • Svett
  • Salt
  • Vinäger
  • Oliver
  • Gummisnoddar

Tips på rengöring av dina smycken

Vinsyra – 1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

Bikarbonat – Det mest miljövänliga sättet att putsa silver är att koka upp vatten i en aluminiumkastrull (eller annan kastrull täckt med aluminiumfolie). Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt bikarbonat (finns i livsmedelsaffärer) och lägg i silvret så att det har kontakt med aluminiumen. Efter ett par minuter kan du ta upp silvret igen och skölja med vanligt vatten och polera lätt med en putsduk. Att använda ett aluminiumkastrull är att föredra eftersom det går åt väldigt mycket energi för att tillverka aluminiumfolie.

Silverdipp – Finns att köpa i fackhandeln.

Har du köpt ditt smycke hos mig på DesignByAnki kan jag putsa upp ditt smycke åt dig för en liten summa. Kanske låset behöver bytas ut? Har ditt smycke fått repor? Skicka eller kom hit med ditt smycke så fixar jag det. Oberoende på vilket alternativ du väljer är summan 100 kr exkl frakt och embalage.

  • Alternativ 1 – Du skickar smycket till mig tillsammans med ett frankerat och namnat kuvär. Pris – 100 kr
  • Alternativ 2 – På avtalad tid kommer du hit personligen och överlämnar ditt smycke till mig. När smycket är helt och nyputsat igen så hämtar du det hos mig på avtalad tid. Pris – 100 kr.